1 april 2011

Beperkt zonder rugzak?

Net naar De Wandeling van de KRO gekeken. Mooi verhaal van een vader met een zoon met ASS die besluit het roer om te gooien en een Kinderkookcafé begint. Vervolgens stelt de presentatrice Hella van der Wijst in haar blog op de KRO-site de vraag of je de rugzak moet afbouwen of moet houden. Misschien gaan er nu wat termen door elkaar. De rugzak is voor kinderen met een indicatie voor speciaal onderwijs die in het regulier onderwijs kunnen en willen blijven. Een PGB (een budget) kun je krijgen voor extra ondersteuning bij de opvoeding, begeleiding en verzorging. Ik neem aan dat de kids in het Kinderkookcafé dit doen met een PGB. Maar goed, dat is een (niet onbelangrijk) detail.
Extra ondersteuning voor kinderen met een (niet-zichtbare) beperking is wel degelijk nodig want door die rugzak kunnen ze wel op een 'gewone' school blijven of leren in hun eigen tempo in een kleinere klas op een speciale school. Voor de duidelijkheid: dat is geen luxe...zonder hulp redden ze het niet.
Het 'anders zijn' heeft al zoveel consequenties waar deze kids nog lang last van hebben; waarom dan ook nog een rem op hun ontwikkeling?
ADHD, ASS of LVG zijn geen modeziektes zoals sommige 'deskundigen' de massa nog graag willen laten geloven. Als je de ouders in dit programma hebt gehoord dan moet je kunnen begrijpen dat het echt niet makkelijk is met deze kids. En ja, ze hebben ook talenten. En bij deze kinderen moet je soms beter en langer zoeken, heel veel structuur bieden en nog consequenter zijn. Een superouder zijn? Ja misschien een beetje wel, want het gaat niet vanzelf.
Bram noemt in dit programma Einstein en Gates. Mooie voorbeelden maar zeldzaam. Lang niet alle kinderen met een dergelijke stoornis of beperking zullen dat niveau bereiken. Een enkeling. En de rest? Die moet knokken, genoegen nemen met minder, opboksen tegen alle vooroordelen en maar zien hoe ze het redden in deze veeleisende en resultaatgerichte maatschappij. Een heleboel van deze kinderen boffen enorm dat ze ouders hebben zoals Rob...dan komen ze er wel (hoewel ik geen idee heb waar).

Tip: Vereniging Balans biedt ouders (en iedereen die interesse heeft) overigens heel veel informatie over kinderen met (gedrag/leer/ontwikkeling)stoornissen. www.balansdigitaal.nl

Oja, de nieuwe site gaat z'n laatste stadium in...nog heel even geduld en dan hebben we straks een mooi aanbod met tips, links en ervaringsverhalen van inspirerende jongeren!

Geen opmerkingen: