27 februari 2011

Een kind met mogelijkheden

Vorige week was ik te gast bij Albert Ponsioen, neuropsycholoog, die zijn boek 'Een kind met mogelijkheden' presenteerde. In dit boek maakt hij zich hard voor een andere manier van testen van kinderen die het etiket LVG (licht verstandelijk gehandicapt) krijgen of al hebben. Dit 'etiket' krijg je als je een IQ tussen de 50 en 70 hebt. Volgens hem is de veelgebruikte WISC niet geschikt om het IQ te meten en bovendien is dit resultaat geen eindstation. Ponsioen adviseert: ga vanaf dat moment verder onderzoeken wat het kind wel kan. Waar liggen sterkte punten...en misschien moet je wel zoeken, maar ze zijn er vast.
Een van de sprekers verwoordde dat ook zo mooi: het gaat niet om het meten van tekorten maar over de vraag waar je rekening mee moet houden. De mens achter het IQ is belangrijker dan dat IQ! (En vervang IQ in dit geval maar eens door andere lettercombinaties...)
Niet alleen een suggesties voor al die psychologen (testboeren?) maar ook interessant om in het onderwijs rekening mee te houden...hoezo passend onderwijs?

Overigens verschijnt het interview dat ik had met Albert Ponsioen volgende maand in Balans Magazine (Vereniging Balans).

Geen opmerkingen: